Σχετικά με τον HPV

 • Τι είναι o HPV;

  O HPV είναι ένας πολύ κοινός ιός. Έχουν ταυτοποιηθεί περισσότεροι από 150 τύποι (στελέχη) του HPV. Ωστόσο, μόνο ορισμένοι τύποι είναι επιβεβαιωμένο ότι προκαλούν προβλήματα στην υγεία, όπως γενετικά κονδυλώματα και διάφοροι τύποι καρκίνου.
 • Πώς μολυνόμαστε από τον HPV;

  Ο βασικός τρόπος μετάδοσης του HPV γίνεται με τη δερματική επαφή. Σχεδόν όλοι οι ενεργοί σεξουαλικά ενήλικες θα μολυνθούν από τον HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους χωρίς αυτό ν’ αποδεικνύει κάτι για εσάς, το σύντροφό σας ή τον τρόπο ζωής σας. Μπορεί να περάσουν χρόνια από την ημέρα μετάδοσης του HPV έως ότου αναπτύξετε οποιοδήποτε σύμπτωμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σώμα σας θα αποβάλει μόνο του τον ιό. Εάν όμως ο ιός επιμείνει, τότε συγκεκριμένοι τύποι (στελέχη) υψηλού κινδύνου του ιού, μπορεί και να οδηγήσουν σε διάφορους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας.
 • Πώς θα ξέρω εάν έχω HPV;

  Οι περισσότερες λοιμώξεις από στελέχη HPV υψηλού κινδύνου δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, δεν προκαλούν βλάβες στον οργανισμό και αυτό-θεραπεύονται σε διάστημα δύο ετών. Οποιοσδήποτε μπορεί να βρεθεί θετικός στον HPV, ενώ ο μοναδικός τρόπος για να το γνωρίζετε, είναι το σχετικό τεστ.
 • Πώς γίνεται το HPV test;

  Μπορείτε να ζητήσετε να υποβληθείτε σε HPV test κατά την επίσκεψη στον γυναικολόγο σας. Ο τρόπος με τον οποίο συλλέγεται το δείγμα για την εξέταση είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν για τη διενέργεια του τεστ ΠΑΠ (υγρής κυτταρολογίας). Μάλιστα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο ακριβώς δείγμα και για το τεστ ΠΑΠ και για το HPV test. Ο γιατρός είναι αυτός που θα αναλάβει να στείλει το δείγμα που έχει συλλέξει σ’ εργαστήριο, όπου διενεργείται το HPV test.
 • Πώς συλλέγεται το δείγμα για το HPV test;

  Ο γιατρός σας, με τη χρήση ενός ιατρικού εργαλείου, του κολποδιαστολέα (μητροσκόπιο), θα διανοίξει τον κόλπο για να τον εξετάσει και στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός ακόμη ιατρικού εξαρτήματος που εισάγει στον κόλπο, θα συλλέξει δείγματα κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας, τα οποία και θα στείλει στο εργαστήριο για το HPV test.
 • Είναι επώδυνη η συλλογή δείγματος από τον τράχηλο για το HPV test;

  Η εξέταση για HPV χρησιμοποιεί το ίδιο δείγμα με αυτό που χρειάζεται για να γίνει το τεστ ΠΑΠ (υγρής κυτταρολογίας). Μπορεί να νιώσετε ένα ανεπαίσθητο τσίμπημα όταν ο κολποδιαστολέας (μητροσκόπιο) εισάγεται στη μήτρα και ίσως λίγο άβολα όταν λαμβάνεται το δείγμα από τον τράχηλο.
 • Έχω ελεγθεί ποτέ για τους HPV16 και HPV18;

  Eίναι πιθανόν. Εξαρτάται από την ηλικία σας. O διπλός έλεγχος, δηλ. το HPV test και το τεστ ΠΑΠ – που γίνονται στο ίδιο δείγμα τραχηλικού υγρού – είναι κάτι που διατίθεται στην Ελλάδα για περισσότερο από δύο χρόνια για γυναίκες από 30 ετών, ενώ σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου o διπλός έλεγχος διενεργείται για περισσότερο από μία δεκαετία.
 • Τι είναι οι τύποι (στελέχη) HPV16 και HPV18;

  Υπάρχουν περισσότερoι από 150 τύποι (στελέχη) του HPV. Ωστόσο, δεν είναι όλοι επιβλαβείς για τον οργανισμό, ενώ ορισμένοι εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου. Τα στελέχη HPV16 και HPV18 είναι τα δύο στελέχη που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα ανάπτυξης της νόσου και ενοχοποιούνται για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας.
 • Όλα τα HPV test ερευνούν για τυχόν ύπαρξη των στελεχών HPV16 και HPV18;

  Ναι. Ωστόσο, πολλά τεστ δίνουν ως απάντηση μόνο ένα «ναι» ή ένα «όχι» για όλα τα στελέχη του ιού συνδυαστικά , συμπεριλαμβανομένων του HPV16 και του HPV18. Έτσι, ένα θετικό αποτέλεσμα απ’ οποιοδήποτε από αυτά τα τεστ καταδεικνύει μόνο την ύπαρξη μόλυνσης από κάποιο στέλεχος υψηλού κινδύνου και όχι συγκεκριμένα ή ξεχωριστά από τα στελέχη HPV16 και HPV18. Το cobas® HPV Test της Roche δίνει ξεχωριστά αποτελέσματα για κάθε στέλεχος, για το HPV16 και το HPV18, επιπλέον του συνόλου των 12 ακόμη στελεχών υψηλού κινδύνου, προσφέροντας σ’ εσάς και στον γυναικολόγο σας περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Τα αποτελέσματα που συγκεκριμενοποιούν την ύπαρξη των στελεχών HPV16 και HPV18 είναι ιδιαίτερα βοηθητικά, δεδομένου ότι σας δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίζετε εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου.
 • Έχω εμβολιαστεί ενάντια στον HPV. Θα πρέπει να συνεχίσω να κάνω το HPV test;

  Ναι. Οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν τη συνέχιση του ελέγχου ρουτίνας, δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει απ’ όλους τους υψηλού κινδύνου τύπους του ιού.
 • Γιατί ήταν ιδιαίτερα σημαντική η ανακοίνωση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τον Απρίλιο του 2014, σχετικά με το HPV test;

  Το Μάρτιο του 2014, μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνέστησε στον FDA την αντικατάσταση του τεστ ΠΑΠ από το cobas® HPV Test ως ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό για τον έλεγχο πρώτης γραμμής του καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Τον Απρίλιο του 2014, ο FDA πήρε την απόφαση να εγκρίνει το cobas® HPV Test για τον πρωτοβάθμιο προσυμπτωματικό έλεγχο (πρώτης γραμμής) ενάντια στον καρκίνο τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες ηλικίας από 25 έως 65 ετών. Αυτό σημαίνει ότι το cobas® HPV Test μπορεί πλέον ακόμα και να αντικαταστήσει το τεστ ΠΑΠ στο πλαίσιο του πρωτογενούς ελέγχου της νόσου, με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου.

Ο HPV ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΤΟ 80% ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΟΛΥΝΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ ΙΟΥ HPV ΕΩΣ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 50 ΕΤΩΝ.


ΠΗΓΗ: CDC

ΣΤΟ 90% ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ο ΙΟΣ ΘΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 2 ΕΤΩΝ.

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ INFOGRAPHIC ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΝ HPV.