Βασικές γνώσεις για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

  • Τι είναι ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας;

    O καρκίνος τραχήλου της μήτρας ξεκινάει από τον τράχηλο. Είναι ένας από τους πιο συχνούς γυναικολογικούς καρκίνους παγκοσμίως.
  • Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο να αναπτύξω καρκίνο τραχήλου της μήτρας;

    Ο εμβολιασμός και οι τακτικοί έλεγχοι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.

    Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων:

    Ο εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) γίνεται είτε με το τετραδύναμο (HPV4) ή με το διδύναμο (HPV2) εμβόλιο. Τα HPV εμβόλια δεν συνιστώνται σε έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να γίνεται τεστ εγκυμοσύνης πριν από την έναρξη του εμβολιασμού. Εάν διαπιστωθεί ότι μια γυναίκα είναι έγκυος μετά την έναρξη του εμβολιασμού, δεν συνιστάται διακοπή της κύησης και οι υπόλοιπες δόσεις συμπληρώνονται μετά την ολοκλήρωση της κύησης. Το εμβόλιο HPV συνιστάται στις γυναίκες 18-26 ετών (τρείς δόσεις) και θα χορηγείται δωρεάν μέχρι 31/12/2016.

    http://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/3208-ethniko-programma-emboliasmwn-enhlikwn

    Στις ΗΠΑ, οι Ιατρικoί Σύλλογοι συνιστούν το τεστ ΠΑΠ κάθε δύο χρόνια εάν είστε μεταξύ 21 και 29 ετών. Εάν είστε μεταξύ 30 και 65 ετών, ο διπλός έλεγχος, δηλ. το τεστ ΠΑΠ και το HPV test μαζί, συνιστάται να γίνεται κάθε 5 χρόνια. Σε άλλες χώρες είναι πιθανόν να ισχύουν διαφορετικές κατευθυντήριες οδηγίες. Νέες οδηγίες από Αμερικανικούς Ιατρικούς Συλλόγους που εκδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2015 επίσης συνιστούν το HPV test ως πρωτοβάθμιο προσυμπτωματικό έλεγχο για τις γυναίκες ήδη από την ηλικία των 25 ετών.
  • Πώς μπορεί ο HPV να προκαλέσει καρκίνο τραχήλου της μήτρας;

    Ο ιός HPV μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση των κυττάρων από υγιή σε παθογόνα όταν η λοίμωξη από HPV επιμένει. Μπορεί να πάρει έως και 10 με 15 χρόνια σε αυτά τα κύτταρα να γίνουν καρκινικά. Είναι ωστόσο σημαντικό να εντοπιστούν αυτές οι κυτταρικές αλλοιώσεις σε ένα προκαρκινικό στάδιο μέσω των τακτικών προσυμπτωματικών ελέγχων.
  • Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου τραχήλου της μήτρας;

    Τα προκαρκινικά και τα πρώιμα στάδια του καρκίνου τραχήλου της μήτρας συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Καθώς ο καρκίνος τραχήλου προχωράει μπορεί να παρουσιάσετε ανώμαλη αιμορραγία. Είναι σημαντικό να προλάβετε το πρόβλημα νωρίς, όταν υπάρχει υψηλή πιθανότητα θεραπείας. Επομένως, οι τακτικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί ακόμα κι εάν νιώθετε καλά.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ.


ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ.


ΠΗΓΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Η ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ HPV ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ.