Προσυμπτωματικός προληπτικός έλεγχος

 • Τι είναι το τεστ ΠΑΠ;

  Το τεστ ΠΑΠ διενεργείται εδώ και περίπου 100 χρόνια και διερευνά την ύπαρξη παθολογικών κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρώιμα σημάδια καρκίνου. Ωστόσο, η έρευνα έχει καταδείξει ότι με το τεστ ΠΑΠ διαφεύγει το 1/3 των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας.1
 • Πώς διενεργείται το τεστ ΠΑΠ;

  Ο γιατρός που διενεργεί το τεστ ΠΑΠ θα χρησιμοποιήσει ένα ιατρικό εργαλείο, τον κολποδιαστολέα (μητροσκόπιο), για να μπορέσει να εξετάσει τον κόλπο. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός άλλου ιατρικού εξαρτήματος, θα συλλέξει δείγματα κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας. Τα δείγματα αυτά θα τοποθετηθούν είτε πάνω σ’ ένα γυάλινο πλακίδιο ή μέσα σ’ ένα μπουκαλάκι με υγρό, και στη συνέχεια θα σταλούν σε εργαστήριο, όπου, με τη βοήθεια μικροσκοπίου, θα γίνει έλεγχος για τυχόν σημάδια παθολογικών κυττάρων. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την τοποθέτηση του κολποδιαστολέα καθώς και μια ελάχιστη ενόχληση κατά τη διάρκεια της λήψης δείγματος από τον τράχηλο της μήτρας.
 • Τι είναι το HPV test;

  Το HPV test ελέγχει για στελέχη (τύπους) HPV υψηλού κινδύνου. Δεδομένου ότι η λοίμωξη από τον ιό HPV είναι πολύ συχνή ανάμεσα στον πληθυσμό, η απλή ανίχνευση των τύπων HPV υψηλού κινδύνου δεν επαρκεί για να προκαλέσει ανησυχία ή εφησυχασμό για την υγεία μας. Γι’ αυτό ακριβώς, τα HPV test θα πρέπει να σχεδιάζονται ώστε να ανιχνεύουν τα επίπεδα των στελεχών υψηλού κινδύνου που αποδεδειγμένα συνδέονται με την πρόκληση καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Εξαιτίας της μοριακής τεχνικής που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό του ιού, δε χρειάζεται η συνδρομή εκπαιδευμένου ειδικού για να ερευνήσει την ύπαρξη των παθολογικών κυττάρων. Τα HPV test παρέχουν μία πρώιμη και έγκυρη εικόνα του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου τραχήλου της μήτρας.
 • Γιατί να μη διενεργείται μόνο το τεστ ΠΑΠ που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια;

  Το τεστ ΠΑΠ χρησιμοποιείται για περίπου 100 χρόνια και έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη μείωση των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, το τεστ ΠΑΠ αστοχεί να εντοπίσει έως και το 32% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας, κάτι που αναφέρεται και ως ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Έτσι, ο ασθενής με ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα θεωρεί ότι είναι υγιής, ενώ η νόσος του τραχήλου της μήτρας παραμένει αδιάγνωστη.
 • Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του τεστ ΠΑΠ και του HPV test;

  Το HPV test είναι αξιοσημείωτα πιο ευαίσθητο από το τεστ ΠΑΠ, γι’ αυτό και αναμένεται να αφήσει αδιάγνωστες πολύ λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Πριν τα κύτταρα μεταλλαχθούν σε καρκινικά περνάνε από μία σειρά αλλαγών, τις οποίες διερευνά και εντοπίζει το τεστ ΠΑΠ. Το HPV test, όμως, δεδομένου ότι δε θα νοσήσουν από καρκίνο τραχήλου της μήτρας όλοι όσοι μολυνθούν από τον ιό, εξετάζει την ύπαρξη στελεχών υψηλού κινδύνου σε επίπεδα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μετάλλαξη αυτών των κυττάρων. Επίσης, τα αποτελέσματα του τεστ ΠΑΠ βασίζονται κατά πολύ στον άνθρωπο και στην καλή εκπαίδευση εκείνου που διερευνά για παθολογικά κύτταρα στο μικροσκόπιο, ενώ τα αποτελέσματα ποικίλουν από εργαστήριο σε εργαστήριο. Το HPV test, όμως, διενεργείται με τη συνδρομή της μοριακής τεχνολογίας η οποία δεν υπόκειται σε ποικίλες ερμηνείες από διαφορετικά εργαστήρια.
 • Η ασφάλειά μου θα καλύψει τα τεστ για την πρόληψη καρκίνου τραχήλου της μήτρας;

  Eνώ το τεστ ΠΑΠ καλύπτεται, προς το παρόν το HPV test δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο ορισμένα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα περιλαμβάνουν και ορισμένα HPV test. Μπορείτε να απευθυνθείτε στον ασφαλιστικό σας σύμβουλο.


1. Leyden WA, Manos MM, Geiger AM, et al. Cervical cancer in women with comprehensive health care access: attributable factors in the screening process. J Natl Cancer Inst. 2005;97(9):675-683

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΔΕΙΞΕΙ ΠΩΣ ΤΟ

ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚO ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠ.


ΠΗΓΕΣ: KAISER PERMANENTE & SWEDISH HEALTHCARE SYSTEM

ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΕΙΓΜΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΧΗΛΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ HPV TEST.