Η νέα εποχή στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου τραχήλου της μήτρας για τη βελτίωση της υγείας των γυναικών

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA), το 2014 ενέκρινε τη χρήση του cobas® HPV Test ως πρώτης γραμμής εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Αυτό σημαίνει ότι το cobas® HPV Test μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αντικατάσταση του τεστ ΠΑΠ, σύμφωνα με την κρίση του γυναικολόγου, για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

 • Γιατί το τεστ αυτό είναι σημαντικό;

  Το Μάρτιο του 2014 μια ομάδα εμπειρογνωμόνων γνωμοδότησε στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του cobas® HPV Test σε αντικατάσταση του τεστ ΠΑΠ στον πρώτης γραμμής προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Τον Απρίλιο του 2014, ο FDA έδωσε έγκριση για τη χρήση του cobas® HPV Test στον πρώτης γραμμής προσυμπτωματικό έλεγχο της νόσου σε γυναίκες ηλικίας από 25 έως 65 ετών. Πρόκειται για το πρώτο και μoναδικό τεστ που έχει εγκρίνει ο αμερικανικός οργανισμός για τον πρώτης γραμμής προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.
 • Τι διαφοροποιεί το cobas® HPV Test από το τεστ ΠΑΠ;

  Το cobas® HPV Test είναι πιο ευαίσθητο από το τεστ ΠΑΠ στον εντοπισμό του κινδύνου που έχουν οι γυναίκες για την ανάπτυξη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Το cobas® HPV Test αποδείχτηκε ασφαλές και αποτελεσματικό για τη διάγνωση της νόσου, στην επιστημονική μελέτη με το όνομα ATHENA, τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της στις Η.Π.Α., όπου συμμετείχαν περισσότερες από 47.000 γυναίκες.

  Το cobas® HPV Test είναι το μοναδικό εγκεκριμένο τεστ από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τον πρώτης γραμμής προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες από 25 έως 65 ετών. Το τεστ αυτό εντοπίζει μεμονωμένα τα στελέχη HPV16 και HPV18, μαζί με 12 ακόμη υψηλού κινδύνου στελέχη HPV. Οι HPV16 και HPV18 αποτελούν τους τύπους που εμφανίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, καθώς ευθύνονται για το 70% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας.
 • Πώς γίνεται η συλλογή δείγματος για το cobas® HPV Test;

  Το δείγμα συλλέγεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο συλλογής που διενεργείται για το τεστ ΠΑΠ (υγρής κυτταρολογίας). Ο γιατρός σας, με τη χρήση του κολποδιαστολέα (μητροσκόπιο), θα διανοίξει τον κόλπο για να μπορέσει να τον εξετάσει. Με τη χρήση άλλου ιατρικού εξαρτήματος θα συλλέξει δείγματα κυττάρων από τον τράχηλο και θα τα τοποθετήσει σ’ έναν ειδικό φιαλίδιο με ειδικό διάλυμμα, το οποίο στη συνέχεια θα στείλει στο εργαστήριο για τη διενέργεια του
  cobas® HPV Test.
 • Μπορώ να υποβληθώ άμεσα σε cobas® HPV Test;

  Ο γυναικολόγος σας είναι εκείνος που θα αποφασίσει, εάν το
  cobas® HPV Test είναι το κατάλληλο για εσάς. Ο γυναικολόγος σας θα σας ενημερώσει για την κατάλληλη για εσάς χρήση του
  cobas® HPV Test και πού αυτό διενεργείται.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ FDA;

Ο FDA ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΟΣΗΜΟ ATHENA, ΟΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 47.000 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΔΕΙΞΑΝ:


Oι γυναίκες που είχαν αρνητικό αποτέλεσμα στο cobas® HPV Test είχαν δύο φορές μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν προκαρκινική νόσο σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν φυσιολογικό τεστ ΠΑΠ.1


Μία στις 4 γυναίκες που είχαν θετικό αποτέλεσμα για HPV16 ανέπτυξαν προκαρκινική νόσο ή καρκίνο.1


Μία στις 9 γυναίκες που είχαν θετικό αποτέλεσμα για HPV18 ανέπτυξαν προκαρκινική νόσο ή καρκίνο.1

1. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ