Ενημερωθείτε για το
cobas® HPV Test

ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ, ΣΕ ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ

 • Είναι το cobas® HPV Test αξιόπιστο για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας;

  Ναι. Αν και κανένα τεστ δεν μπορεί να είναι 100% ακριβές, ωστόσο το cobas® HPV Test μελετήθηκε με την εξέταση περισσοτέρων από 47.000 Αμερικανίδων στην κλινική μελέτη –ορόσημο, με το όνομα ATHENA. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ για την αξιολόγηση της HPV εξέτασης η οποία ανιχνεύει συνδυαστικά τα υψηλού κινδύνου στελέχη HPV για την ανάπτυξη της νόσου, και τους τύπους HPV16 και HPV18 χωριστά. Η έρευνα κατέδειξε ότι 1 στις 10 γυναίκες που βρέθηκε θετική στο στέλεχος HPV16 ή/και HPV18 με το cobas® HPV Test είχε ήδη στοιχεία προ-καρκινικής αλλοίωσης, παρόλο που το τεστ ΠΑΠ έδειχνε φυσιολογικό. Τα αποτελέσματα αυτά απέδειξαν ότι το τεστ για τον εντοπισμό υψηλού κινδύνου τύπων HPV είναι πιο αποτελεσματικό από το τεστ ΠΑΠ στη διάγνωση των προ-καρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας.

  Ο πρωταρχικός προσυμπτωματικός έλεγχος για τον HPV με τη χρήση του cobas® HPV Test ανιχνεύει σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό τραχηλικής νόσου απ' ό,τι το τεστ ΠΑΠ μόνο. Οι γυναίκες με αρνητικό αποτέλεσμα στο cobas® HPV Test είχαν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν προκαρκινικές βλάβες του τραχήλου της μήτρας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια απ' ό,τι οι γυναίκες με αρνητικό αποτέλεσμα στo τεστ ΠΑΠ.

  Αυτά είναι τα τελικά δεδομένα που προέκυψαν από την τριετούς διάρκειας μελέτη ATHENA και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Gynecologic Oncology, ενισχύοντας τη νέα προσωρινή οδηγία που έχει εκδώσει η Αμερικανική Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας και η Αμερικανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου.

  Για πρώτη φορά, η οδηγία δίνει στους κλινικούς ιατρούς τη δυνατότητα να εξετάζουν γυναίκες ηλικίας 25 ετών και άνω με το HPV test πριν από τo τεστ ΠΑΠ προκειμένου να εντοπίζουν και να κατατάσσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του τραχήλου προτού αυτή εξελιχθεί σε καρκίνο. Οι συστάσεις αυτές διαμορφώθηκαν με βάση μία ανασκόπηση 11 μελετών, μεταξύ των οποίων ήταν και η μελέτη ATHENA, μία μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 47.000 γυναίκες και η οποία έδειξε απροσδόκητα υψηλό βαθμό εμφάνισης της νόσου του τραχήλου σε γυναίκες ηλικίας 25-29 ετών. Τα στοιχεία από τη μελέτη ATHENA έδειξαν ότι περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των γυναικών με προκαρκινικές βλάβες του υψηλότερου βαθμού (CIN3) είχαν ηλικία 25-29 ετών. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι το τεστ ΠΑΠ είχε χαμηλές επιδόσεις σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, καθώς περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων με υψηλού βαθμού προκαρκινικές αλλοιώσεις ή ακόμα και νόσο ακόμα υψηλότερου βαθμού, σε γυναίκες ηλικίας 25-29 ετών που εντοπίστηκαν με την εξέταση cobas® HPV Test, δεν εντοπίστηκαν με το τεστ ΠΑΠ στη μελέτη ATHENA.

  Μεγάλη Ελληνική πολυκεντρική μελέτη (HERMES study), που διενεργήθηκε κατά την διάρκεια των τριών τελευταίων ετών σε Πανεπιστημιακές και Νοσοκομειακές Κλινικές και Εργαστήρια της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης, συνέκρινε την αποτελεσματικότητα του τεστ ΠΑΠ για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, με αυτήν της νέας μεθόδου που αναφέρεται ως “HPV DNA test”. Η ανίχνευση του HPV DNA έγινε με χρήση του cobas® HPV Test. Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE ήταν εντυπωσιακά υπέρ του HPV DNA test, το οποίο επί ~4.000 Ελληνίδων ανίχνευσε όλες (100%) τις προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας, ενώ το τεστ ΠΑΠ ανίχνευσε περίπου τις μισές (53%).
 • Γιατί να ζητήσω να υποβληθώ στο cobas® HPV Test;

  Τα περισσότερα τεστ για την ανίχνευση του HPV ανιχνεύουν τους υψηλού κινδύνου τύπους HPV και παρέχουν μόνο ένα συνολικό αποτέλεσμα –επιτρέποντάς σας να γνωρίζετε εάν είστε θετική ή αρνητική σε υψηλού κινδύνου τύπους HPV. Ωστόσο, αυτά τα συνδυαστικά αποτελέσματα δεν αναφέρουν ποιους τύπους HPV υψηλού κινδύνου μπορεί να έχει μια γυναίκα.

  Το cobas® HPV Test σας ενημερώνει όχι μόνο για τον εντοπισμό υψηλού κινδύνου τύπων HPV αλλά ειδικότερα για τα στελέχη HPV16 ή/και HPV18. Αυτά τα δύο στελέχη αποτελούν τους τύπους υψηλότερου κινδύνου ανάπτυξης της νόσου και ευθύνονται για το 70% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

  Το τεστ αυτό παρέχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την ύπαρξη κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου τραχήλου της μήτρας, έτσι ώστε εσείς μαζί με το γιατρό σας ν’ αποφασίσετε τα επόμενα βήματα για τη σωστή πρόληψη.
 • Πώς μπορώ να κάνω το cobas® HPV Test;

  Ενημερωθείτε από τον γιατρό σας στο επόμενο ραντεβού. Εκείνος θα γνωρίζει το τεστ ως το «16/18 HPV test» ή το HPV test της Roche ή απλώς «cobas».
 • Τι θα πρέπει να περιμένω κατά την επίσκεψή μου στον γιατρό όταν θα έρθει η στιγμή να υποβληθώ στο τεστ;

  Το δείγμα συλλέγεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που συλλέγεται για το τεστ ΠΑΠ (υγρής κυτταρολογίας). Ο γιατρός σας, με τη χρήση του κολποδιαστολέα (μητροσκόπιο), θα διανοίξει τον κόλπο για να μπορέσει να τον εξετάσει. Με τη χρήση άλλου ιατρικού εξαρτήματος θα συλλέξει δείγματα κυττάρων από τον τράχηλο και θα τα τοποθετήσει σ’ ένα ειδικό φιαλίδιο με ειδικό διάλλυμα, το οποίο στη συνέχεια θα στείλει στο εργαστήριο για τη διενέργεια του HPV test.
 • Η ασφάλειά μου καλύπτει τα έξοδα για το cobas® HPV Test;

  Tο τεστ αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Eπιπλέον, ορισμένα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα περιλαμβάνουν το τεστ. Μπορείτε να απευθυνθείτε στον ασφαλιστικό σας σύμβουλο.
 • Τι σημαίνει το αρνητικό αποτέλεσμα για HPV;

  Η μελέτη ATHENA έδειξε ότι οι γυναίκες που υποβλήθηκαν στο cobas® HPV Test και βρέθηκαν αρνητικές στα 14 υψηλού κινδύνου στελέχη HPV (συμπεριλαμβανομένων των HPV16 και HPV18), είχαν λιγότερο από 1% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο τραχήλου της μήτρας τα επόμενα 3 χρόνια. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα για υψηλού κινδύνου HPV σημαίνει αντίστοιχα πολύ χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου τραχήλου της μήτρας.


1. Wright et al. Am J Clin Pathol. 2011:136:578-586.
2. Wright et al. Gynecologic Oncology. Jan 2015.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ cobas® HPV TEST ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ HPV TEST


Tα περισσότερα ΗPV test θα το αναφέρουν ως θετικό αποτέλεσμα στην περίπτωση που ανιχνεύεται ένας από τους τύπους του HPV.To cobas® HPV Test παρέχει δύο ξεχωριστά αποτελέσματα και ένα συγκεντρωτικό.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ


ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΕΑΝ ΔΙΑΤΡΕΧΕΤΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ.